Annons
Nyheter

Signaler om nya samtal för Venezuela

Nya samtal om krisen i Venezuela kan komma att börja redan i dag. President Nicolás Maduro välkomnar initiativet. Samtidigt är skepsisen stor på många håll.(TT)
Publicerad 13 september 2017

Samtalen är tänkta att ledas av den tidigare spanske premiärministern José Luis Rodríguez Zapatero och Dominikanska republikens president Danilo Medina Sánchez.

””

Han har utsett politikern Jorge Rodríguez till representant, och förklarade att delegationen åker till Dominikanska republiken "under de närmaste timmarna".

Annons

Oppositionen säger i sin tur att den under onsdagen skickar en delegation för ett möte med Dominikanska republikens president, men enbart för diskutera förutsättningarna för en dialog.

"Tiden för symboliska gester är över", enligt ett uttalande.

Uppgifterna förvånar

Maduro har flera gånger krävt en dialog med oppositionen, men hans motståndare ser det bara som ett politiskt spel som inte ger några konkreta resultat.

Oppositionen kräver frisläppande av politiska fångar och respekt för kongressen, där den är i majoritet. En samtalsprocess som leddes av Zapatero, stödd av Vatikanen, bröt samman 2016.

Frankrike sade - till mångas förvåning - tidigare under tisdagen att rundabordssamtal skulle hållas i Dominikanska republiken på onsdagen, och varnade Venezuela att landet riskerar EU-sanktioner om man inte deltar.

FN:s generalsekreterare António Guterres säger att han stödjer samtalen fullt ut, och uppmanar de politiska parterna i Venezuela att "ta den här chansen".

Allt fler flyr

Många av Maduros kritiker anser att oppositionsledarna har blivit lurade in i samtalsprocessen, och tycker inte att Zapatero fungerar som medlare.

Och ett liknande initiativ i fjol, lett av Vatikanen och den sydamerikanska samarbetsorganisationen Unasur/Unasul, ledde inte någonvart. Konfliktens båda sidor möttes i oktober, men oenighet gjorde att det sedan rann ut i sanden.

Annons

Nu visar en ny FN-rapport att antalet venezuelaner som söker asyl i Panama, Costa Rica och Mexiko ökat dramatiskt sedan krisen utbröt i landet.

Många har sökt skydd i Panama. Första halvan det här året har 12 756 venezuelaner sökt asyl i landet, nära tre gånger så många som under hela förra året, visar rapporten från FN-organisationen IOM.

Flykten från Venezuela överskuggar andra migrationsströmmar i regionen, där i första hand kubaner och haitier annars dominerat.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons