TT-Utrikes

Politiskt spänt efter knivdådet mot Bolsonaro

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En månad före ett av de mest oförutsägbara valen i Brasilien på länge attackerades den ledande högerkandidaten Jair Bolsonaro med en kniv i en folkmassa. Han lär nu missa resten av valrörelsen. Samtidigt hamnar gärningsmannens politiska inställning och mentala hälsa i fokus.(TT)

Under ett valmöte på torsdagen bars Jair Bolsonaro fram av en folkhop på en gata i staden Juiz de Fora, norr om Rio de Janeiro. Bilder i brasilianska medier visar hur en man tar sig fram till presidentkandidaten och gör utfall mot hans buk med en kniv.

Efter flera operationer har Bolsonaro flyttats till ett sjukhus i Sao Paolo. Läget beskrevs initialt som allvarligt, men enligt läkarna är han nu i ett "utmärkt kliniskt tillstånd".

– Jag förberedde mig för något sådant här. Man utsätter sig för risker, säger Bolsonaro själv, i ett filmklipp från sjuksängen.

Han kommer dock sannolikt att missa resten av valrörelsen, uppger hans son.

Spänd valrörelse

Händelsen är ytterligare ett märkligt inslag inför ett val som är det kanske mest svårförutsägbara i Brasilien sedan demokratin infördes i landet 1985.

Politiker på allra högsta nivå, av olika färg, har dragits med i den långa rad av korruptionsskandaler som skakat Brasilien i flera års tid. Landets kanske mest populära politiker, den tidigare presidenten Luiz Inácio "Lula" da Silva, försöker delta från fängelset men har förbjudits att göra så av en domstol.

Jair Bolsonaro, som brukar placeras långt ut på den politiska högerkanten, har störst stöd i de senaste opinionsmätningarna inför den första valomgången den 7 oktober.

Han har kallats Brasiliens motsvarighet till Donald Trump efter en rad kontroversiella uttalanden om homosexuella, kvinnor och mörkhyade. Han är abortmotståndare och går till val på att göra det lagligt att bära vapen i ett Brasilien som tyngs av våldsamma gängkrig.

"På uppdrag från Gud"

Gärningsmannen Adélio Bispo de Oliveira, 40 år gammal, greps på brottsplatsen. Han beskrivs å ena sidan som mentalt instabil, säger sig ha utfört attacken "på uppdrag från Gud" och ska genomgå en undersökning. Å andra sidan har han varit medlem i vänsterpartiet PSOL och skrivit politiska inlägg på sin Facebook-sida - där han både kritiserat Jair Bolsonaro och hyllat Venezuelas hårdföre socialistledare Nicolas Maduro.

Bispo de Oliveiras advokat säger att han agerade av religiösa och politiska skäl, samt "på grund av fördomar som Bolsonaro alltid visar när han talar om ras, religion och kvinnor".

Upprörda politiker från samtliga läger har markerat mot knivdådet och Bolsonaros motkandidater har ställt in sina partiaktiviteter på fredagen.

– Det är outhärdligt att se att det i en demokratisk stat inte är möjligt att ha en vanlig kampanj, säger Brasiliens president Michel Temer, som har förstärkt myndigheternas säkerhetsarbete kring alla presidentkandidater.

Sonen segerviss

I den senaste opinionsmätningen från institutet Ibope leder Jair Bolsonaro med 22 procent av väljarstödet. Bakom honom ligger Marina Silva, det brasilianska miljöpartiets kandidat, och Ciro Gomes från center-vänsterpartiet PDT på 12 procent.

Bolsonaros son Flavio Bolsonaro tror att sympatierna för pappan bara kommer att växa efter attacken:

– Jag vill bara skicka ett meddelande till brottslingarna som försökte förstöra livet för en familjeman, en man som utgör hoppet för miljontals brasilianare: Ni har precis fått honom vald till president. Han kommer att vinna den första rundan.