TT-Utrikes

Avsatt president bad om ursäkt

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Sydkoreas avsatta president Park Geun-Hye bad om ursäkt till landets invånare när hon anlände till åklagarmyndigheten för förhör i den korruptionshärva som tvingade henne från makten. Hon pressades under ett många timmar långt förhör.(TT)

Hundratals anhängare till Park Geun-Hye mötte på tisdagen upp den avsatta presidenten utanför hennes hem i den välmående stadsdelen Gangnam i Seoul, och slöt sedan upp utanför åklagarmyndighetens byggnad.

– Jag ber folket om ursäkt. Jag kommer troget att samarbeta under förhören.

Inblandad i korruption

Uttalandet är hennes första sedan hon definitivt avsattes efter ett beslut av konstitutionsdomstolen den 10 mars. I och med beslutet har hon inte längre den åtalsimmunitet som tidigare skyddat henne från att ställas inför rätta.

Park anklagas för att ha samarbetat med sin vän Choi Soon-Sil till att pressa stora företag att skänka pengar till två stiftelser där Choi kunnat ta ut pengar. Elektronikjätten Samsung var den största bidragsgivaren. Skandalen har fått opinionssiffrorna för Parks konservativa parti att rasa. I december tog sig miljontals ut på gatorna för att kräva hennes avgång.

Har tidigare nekat

Park har genomgående nekat till anklagelserna, men vägrade att svara på åklagarens frågor medan hon var president.

Under de första fem timmarna av förhör på tisdagen ska hon däremot ha varit tillmötesgående, enligt en talesperson för åklagarmyndigheten, som dock inte vill gå in på vad som sagts.

Förhören är ett viktigt juridiskt steg i Sydkorea, innan en misstänkt kan åtalas. De kan vara utdragna, och kan upprepas om det behövs. Även flera av Samsungs högsta chefer har pressats på detta sätt.

Park förhörs av två åklagare och en utredare. Vid sin sida har hon en advokat, som inte får ingripa under förhören. Advokaten kan bara ge råd under pauser.

Skulle Park åtalas och dömas riskerar hon över tio år i fängelse.