Annons
Nyheter

Bannon ser strategiskt på ilskan i USA

President Donald Trumps chefsstrateg Steve Bannon vill dra nytta av den upprörda stämningen efter våldet i Charlottesville. Om Demokraterna fokuserar på rasfrågan kan Vita huset pressa på med "ekonomisk nationalism" vilket han tror är en vinnande strategi, säger han till en tidsskrift.(TT)
Publicerad 17 augusti 2017

Bannon kallar också extremhögern för "ett gäng clowner".

I USA svallar upprördheten efter att presidenten lagt skulden på "båda sidor" för det dödliga våldet vid en högerextrem manifestation i Virginia i helgen. Kritiken är inriktat på att Trump jämställer dem som protesterade mot rasism med dem som företräder rasism, vilket väckt ilska i många läger. Men Bannon verkar - ur ett strategiskt perspektiv - nöjd med de starka reaktionerna.

””
””
Annons

Vilken riktning?

Erik Åsard, professor emeritus i nordamerikastudier vid Uppsala universitet, förklarar utspelet med att många kärnväljare inom både Republikanerna och Demokraterna är trötta på det som kallas identitetspolitik, som bland annat rör minoriteters ställning i USA.

””

I samtalet med tidskriften talar Bannon, som beskrivit sig själv som "ekonomisk nationalist", om sin kamp för att få in "handelshökar" i Trumpstyret och hävdar att USA är i ekonomiskt krig med Kina. Åsard noterar att många amerikaner förvisso bryr sig om frågor som ekonomi och arbetslöshet, men att renodlad ekonomisk nationalism kan vara svår att förverkliga.

””

Han läser Bannons uttalanden mer som att han försöker bygga upp modet internt i ett svårt läge med sviktande opinionssiffror.

Dystopisk värld

Den kontroversielle chefsstrategens avfärdande av högerextrema grupper som "clowner" och "förlorare" ger Åsard dock inte mycket för. Innan Bannon började jobba för Trump var han chef för nyhetssajten Breitbart, som han kallat en plattform för de så kallade alt-rightrörelserna. Det är ett paraplynamn för en skara högerextremistiska rörelser som håller teorier om vit överhöghet högt.

Bannon rapporteras tycka att Trumps pressträff i tisdags - då han i samma mening talade om "alt-right" och "alt-left" (ungefär högerextrema och vänsterextrema) - var en avgörande stund då Trump stod upp för "sitt folk" och vände globalisterna ryggen, skriver nyhetssajten Axios med hänvisning till källor. Det är i linje med företrädare för de så kallade alt-rightrörelserna som ofta hävdar att de "attackerats" av multikulturella och "politiskt korrekta" krafter.

Den Harvardutbildade tidigare filmproducenten Bannons ställning i Vita huset har ifrågasatts under flera månader. Men han har samtidigt stort inflytande över den dystopiska och isolationistiska världssyn som presidenten förmedlar. Bannon anses bland annat vara en av arkitekterna bakom Trumps kritiserade inreseförbud för människor från sex i huvudsak muslimska länder.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons