TT-Utrikes

Bortfördas familjer vill åt Kim Jong-Un

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Anhöriga till japaner som förts bort av Nordkorea kräver att diktatorn Kim Jong-Un ställs inför rätta vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Att de inte får veta vad som hänt familjemedlemmarna är ett brott mot mänskliga rättigheter, anser de anhöriga.(TT)

Anhöriga till japaner som förts bort av Nordkorea kräver att diktatorn Kim Jong-Un ställs inför rätta vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Att de inte får veta vad som hänt familjemedlemmarna är ett brott mot mänskliga rättigheter, anser de anhöriga.

Nordkorea medgav 2002 att landet kidnappat 13 japanska medborgare under 1970- och 1980-talet. Fem av dem har återvänt till Japan, där det misstänkts att ytterligare hundratals medborgare tagits av Nordkorea.

Åtta anhöriga till kidnappade kommer att åka till domstolen i Haag för att söka upprättelse. Kazuhiro Araki, som leder en stödgrupp för de anhöriga, inser att resan mest blir symbolisk.

– Att gripa Kim Jong-Un kommer att bli svårt, men det är väldigt viktigt att visa vilka brott som sker mot mänskliga rättigheter, säger han.