TT-Inrikes

Infektion på operationssalar - patient dog

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Minst sju patienter har drabbats av svåra infektioner efter att ha opererat ryggen på ortopediska kliniken vid Skånes universitetssjukhus, rapporterar TV4 Nyheterna. Infektionerna bidrog till att en av de drabbade patienterna avled och sjukhuset anmälde de sju fallen enligt lex Maria.(TT)

Minst sju patienter har drabbats av svåra infektioner efter att ha opererat ryggen på ortopediska kliniken vid Skånes universitetssjukhus, rapporterar TV4 Nyheterna.

Infektionerna bidrog till att en av de drabbade patienterna avled och sjukhuset anmälde de sju fallen enligt lex Maria.

Sjukdomsfallen rapporterades i slutet av 2017 och sedan dess har händelserna utretts för att spåra orsaken till infektionerna. Men ingen avgörande orsak har kunnat hittas och sjukhuset bedömer att de är relaterade till operationslokalerna. I dag gör ändå sjukhuset bedömningen att operationslokalerna uppfyller kraven som ställs - trots att man inte har säkrat smittkällan.

Skånes universitetssjukhus uppger för TV4 Nyheterna att man överväger att flytta operationerna till tillfälliga modulhus.

Rättad: En tidigare version av denna text innehöll en felaktig uppgift om vilka bakterier som förekommit efter operationerna.