TT-Utrikes

Pressad May trycker på brexit-knappen

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Storbritannien inleder processen ut ur EU nästa onsdag, meddelar den hårt pressade premiärministern Theresa May. Vi är redo, svarar EU-ledningen. Den 29 mars åberopar Storbritannien artikel 50, utträdesklausulen, förklarar den brittiska regeringen på sin webbplats.(TT)

Den 29 mars åberopar Storbritannien artikel 50, utträdesklausulen, förklarar den brittiska regeringen på sin webbplats.

– Ja, vi har informerats på förhand, bekräftar EU-kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas på sin dagliga pressbriefing i Bryssel.

– Vi är redo att inleda förhandlingar. Vi väntar nu på brevet, säger Schinas.

Rent formellt kommer sedan tre procedursteg att inledas. EU:s stats- och regeringschefer ska först samlas till ett extra toppmöte för att anta sina riktlinjer inför förhandlingarna. Därefter kommer EU-kommissionen formellt att föreslå att förhandlingarna inleds, varpå medlemsländerna slutligen ger sitt tillstånd till EU:s förhandlare Michel Barnier att dra igång arbetet.

Processen då villkoren för separationen förhandlas fram ska ta två år. Om man inte kommer överens under den tiden har premiärminister Theresa May sagt att Storbritannien går ur ändå, vilket skulle innebära en så kallad hård brexit.

Viktigaste förhandlingen

"Vi står på tröskeln till denna generations viktigaste förhandling för landet", säger brexitministern David Davis i regeringens kommuniké.

May stressas också av Skottland, som hellre skulle vilja stanna i EU. Den regionala regeringschefen Nicola Sturgeon hotar med en folkomröstning om självständighet mitt under brexit-processen.

Den regionala aspekten tar Davis upp i sina kommentarer: "Regeringen har sina mål klara: en uppgörelse som funkar för varje nation och varje region i Förenade kungadömet, och för den delen hela Europa - ett nytt, positivt partnerskap mellan Förenade kungadömet och våra vänner och allierade i Europeiska unionen".

Rykten om val

Samtidigt tilltar spekulationerna i London om att May skulle pressas till nyval.

"Ryktena har lagt i en överväxel, så vi reagerar med att sätta oddsen 5/1 på ett nyval i maj, medan man bara får 2/1 på att ett val utlyses senare i år", förklarar spelfirman Ladbrokes enligt Reuters.

5/1 innebär att troligheten för nyval i vår är 17 procent. 2/1 innebär en trolighet under året på 33 procent.