TT-Utrikes

Erdogan: EU inte viktigt för Turkiet

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Turkiet kommer inte att överge EU-förhandlingarna. Men ett turkiskt medlemskap ligger inte längre speciellt högt på landets agenda, enligt president Recep Tayyip Erdogan. - Vi kommer inte att vara den part som ger upp. Uppriktigt sagt, behöver vi inte längre ett EU-medlemskap, säger Erdogan.(TT)

– Vi kommer inte att vara den part som ger upp. Uppriktigt sagt, behöver vi inte längre ett EU-medlemskap, säger Erdogan.

Turkiet har förhandlat med EU om medlemskap i tolv års tid. Men samtalen har strandat framför allt på grund av EU:s kritik mot Ankaras massgripanden av lärare, journalister och statligt anställda inom bland annat rättsväsendet efter den misslyckade statskuppen förra sommaren.

Men Erdogan, som trots allt inte har gett upp hoppet, anser att EU behöver Turkiet.

– Om EU ska göra framsteg finns det bara ett sätt att göra det på. Och det är att bevilja Turkiet medlemskap och inleda ett arbete för kulturell och ekonomisk tillväxt, säger han.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade förra månaden att det är tydligt att Turkiet inte bör anslutas till EU och att förhandlingarna om ett eventuellt framtida medlemskap bör avslutas. Berlin och Ankara har de senaste månaderna haft en ansträngd relation, bland annat sedan Tyskland motsatt sig turkiska folkomröstningskampanjer i landet. Tolv tyska medborgare har även fängslats i Turkiet, vilket ytterligare spätt på osämjan.