TT-Utrikes

EU-miljarder till migrantmottagande

TT-Utrikes Artikeln publicerades

EU beviljar 2,4 miljarder euro, motsvarande 23 miljarder kronor, för att hjälpa medlemsländerna att finansiera kostnader för mottagandet av migranter under kommande fem år. Sverige tilldelas cirka 1,5 miljarder.(TT)

Största beloppen går till Italien, Spanien och Grekland, som också är mest exponerade för migrantströmmarna. Både Italien och Grekland klagade förra veckan över att de inte mäktar med att hantera mängden anländande migranter.

– Det kommer att ge viktigt stöd till medlemsländerna som ligger i frontlinjen, sade Natasha Bertaud, taleskvinna för EU-kommissionen på en presskonferens.

Hon sade att pengarna kommer att "fördelas brådskande".

EU-tjänstemän sade att Grekland kommer att få 33 miljoner euro så snart landet upprättat en myndighet som kan hantera stödet. Grekland fick förra veckan kritik av FN för "de skamliga förhållanden" som möter migranter som kommer dit. Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras sade att Grekland inte klarar av att hantera det massiva inflödet av migranter.

Omkring 124 000 människor har kommit till Europa hittills i år, enligt FN:s flyktingorgan. De flesta av dem har flytt undan krig och förföljelse i Syrien, Afghanistan och Irak. Det är en 750-procentig ökning jämfört med samma period i fjol.