TT-Utrikes

EU överens om bilutsläpp

TT-Utrikes Artikeln publicerades

EU kom på måndagen överens om att begränsa koldioxidutsläpp från bilar med 37,5 procent det kommande årtiondet. Unionens 28 länder har under flera månader tvistat om hur strikta utsläppskraven ska vara. Förhandlingarna är en del av målet att minska totalutsläppet av växthusgaser med 40 procent till år 2030.(TT)

Unionens 28 länder har under flera månader tvistat om hur strikta utsläppskraven ska vara. Förhandlingarna är en del av målet att minska totalutsläppet av växthusgaser med 40 procent till år 2030.

Tyskland med EU:s största bilsektor - värd motsvarande 4,3 biljoner kronor - har varnat för att strikta målsättningar och större satsningar på elbilar kan komma att skada landets industrier och arbetsmarknad.

Efter nio timmars samtal kom representanter för EU-parlamentet och medlemsländerna överens om att minska utsläppen från bilar med 37,5 procent, och utsläppen från skåpbilar med 31 procent, till år 2030.

Därtill kom parterna överens om att minska utsläppen från både bilar och skåpbilar med 15 procent till år 2025.

– Detta är en viktig signal i vår kamp mot klimatförändringar, säger Elisabeth Koestinger, hållbarhetsminister i Österrike som innehar EU-ordförandeskapet till årsskiftet.

Överenskommelsen möter dock kritik från flera håll. Miljölobbygruppen Transport & Environment i Bryssel anser att mer krävs för att möta klimatmålen.

Den tyska bilindustriförbundet VDA anser att överenskommelsen sätter höga krav utan att ge bra incitament till att byta till elbilar.