TT-Utrikes

Fentanyl i avrättningsdrog i Nebraska

TT-Utrikes Artikeln publicerades

För första gången har den livsfarliga drogen fentanyl använts i avrättningen av en fånge i USA. Avrättningen skedde i delstaten Nebraska, meddelar kriminalvärden där. Carey Dean Moore heter mannen som injicerades med bland annat fentanyl.(TT)

Carey Dean Moore heter mannen som injicerades med bland annat fentanyl. Han dömdes 1980 för att ha mördat två taxichaufförer i Omaha och blev den förste att avrättas i delstaten på 21 år.

Fentanyl är den huvudsakliga orsaken till de tiotusentals dödsfallen i spåren av USA:s heroinepidemi. Drogen dödade fler än 20 000 personer i landet år 2016. Fentanyl är i sin grundform 100 gånger starkare än morfin. Det är ett starkt smärtstillande medel som används inom vården, men som också tagit steget ut på den illegala marknaden.

Beslutet är en fingervisning av vilka svårigheter delstaterna har att få tag i lämpliga droger för att kunna verkställa sina dödsstraff. Flera tillverkare är högst tveksamma till att sälja droger till delstater som tillämpar dödsstraffet, och de lokala myndigheterna tvingas hitta alternativa lösningar. Tre av de fyra droger som användes i Nebraska har aldrig använts tidigare för avrättningar.

I år har 16 personer avrättats i USA.