TT-Utrikes

Faran över efter masskjutning i Kanada

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Skott ekade och fyra människor miste livet under en dramatisk morgon i Fredericton i östra Kanada. Några timmar senare meddelade polis att en misstänkt gärningsman gripits och att inget hot längre föreligger.(TT)

Det innebär att Frederictonbor, som tidigare uppmanats att hålla sig ifrån det avspärrade området, stanna inomhus och låsa sina dörrar, inte längre behöver göra det.

Den misstänkte skytten vårdas på sjukhus för allvarliga skador, skriver nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till kanadensisk polis.

Poliser två av offren

Kanadas premiärminister Justin Trudeau kallar det inträffade för "fruktansvärda nyheter" från Fredericton.

"Mitt hjärta svämmar över för alla som berörts av morgonens skjutning. Vi följer situationen noga", skriver han på Twitter.

Mycket är ännu höljt i dunkel kring skottlossningen som inträffade tidigt på fredagen lokal tid. Två av de fyra personer som sköts ihjäl var poliser, meddelar den lokala polisen några timmar senare via Twitter.

"I det här läget kan vi bekräfta att vi har en misstänkt i förvar", skriver polisen.

Det kanadensiska etermediebolaget CBC rapporterade om ett stort pådrag i bostadsområdet, med tungt beväpnade poliser, vårdpersonal och räddningstjänst. Människor eskorterades från sina hem.

Ljud "som smällare"

En person som bor i närområdet berättar för CBC att han hörde ljud "som smällare" vid sjutiden på morgonen:

– Med den rytmen kan det ha varit pistolskott. Det var liksom pang, pang, pang, pang, säger han, och berättar att ljudet närmade sig hans eget hus.

– Dörrarna är låsta och alla är inomhus.

En annan person som bor i Brookside-kvarteret säger till tidningen The Globe and Mail att han hörde upp emot 17 skott utanför sitt flerbostadshus.

Fredericton är en stad med knappt 60 000 invånare.