Annons
Nyheter

Flyende rohingyer riskerar att svälta ihjäl

De har flytt i hundratusental undan den burmesiska militärens brutala framfart. Men väl i säkerhet möts rohingyaflyktingarna av akut brist på mat, vatten och tak över huvudet. Burmas arméchef vill att alla burmeser ska enas om att rohingya aldrig varit en etnisk grupp i landet.(TT)
Publicerad 17 september 2017

Rädda Barnen varnar nu för att flyktingar riskerar att dö om inte tillräckligt med förnödenheter når fram.

””

Närmare 410 000 människor ur den muslimska minoritetsgruppen rohingya har flytt våldsvågen i den burmesiska delstaten Rakhine, över gränsen till Bangladesh. Gruppen kan läggas till de nästan lika många rohingyaflyktingar som Bangladesh hyser sedan tidigare.

Annons

"Måste skalas upp"

Om flyktingsströmmarna fortsätter i samma takt kan antalet nå en miljon vid årets slut, varav omkring 600 000 är barn, varnar Mark Pierce.

Nödhjälpen måste omedelbart ökas, säger han.

””

Bangladeshiska myndigheter har inlett en kampanj för att vaccinera flyktingbarnen mot sjukdomar. I ett första steg kommer 150 000 barn kommer att vaccineras för mässling, röda hund och polio, uppger en läkare vid ett statligt sjukhus i staden Cox's Bazar för nyhetsbyrån AP.

Suu Kyi uttalar sig

Samtidigt försöker myndigheterna begränsa rörligheten för flyktingarna för att hindra att de lämnar de ansträngda lägren.

Människorättsorganisationer anklagar Burmas militär för att vilja driva bort den muslimska minoriteten från landet. FN har kallat dess agerande för etnisk rensning, och flyktingar vittnar om hur civila dödas och byar bränns ner. Militären försvarar sig med att insatsen riktas mot terrorister, efter attacker från gerillagrupper mot polisposteringar och militärbaser.

De styrande i Burma anser att rohingya, som de kallar "bengaler", inte hör hemma i Burma. De ska därför inte ha medborgarskap och de som flytt bör knappast få återvända, är hållningen.

"Vara eniga"

Den mäktige arméchefen, general Min Aung Hlaing, skriver på Facebook:

Annons

"De har krävt erkännande som rohingya, som aldrig har varit en etnisk grupp i Myanmar (Burma). Den bengaliska frågan är en nationell sak och vi behöver vara eniga i att etablera sanningen", skriver han.

Burmas ledare Aung San Suu Kyi får växande kritik för sin nästan totala tystnad i frågan och ovilja att kritisera militären, som ännu kontrollerar delar av makten i landet. Men på tisdag ska hon kommentera krisen i ett tv-sänt tal.

FN:s generalsekreterare António Guterres säger att hon nu har sin "sista chans" att agera för att försöka hejda våldsvågen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons