TT-Utrikes

FN: Båda sidor har begått krigsbrott i Ghouta

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Syrisk militär och regimtrogna grupper har begått krigsbrott i östra Ghouta, utanför huvudstaden Damaskus, men även rebellgrupper i Ghotua är skyldiga till krigsbrott mot civila, slår FN:s utredare fast i en ny rapport.(TT)

Genom tung beskjutning och belägring av östra Ghouta vilket bland annat lett till svält och lidande för hundratusentals människor i området, har syriska regeringsstyrkor gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten, enligt FN utredningen. Den leds av Paulo Pinheiro, och baseras på intervjuer med 140 personer samt video, bilder och läkarjournaler från området.

Rapporten slår också fast att syriskt och ryskt stridsflyg bombat sjukvårdsinrättningar i området i ett mönster som "starkt tyder på att attackerna var systematiskt riktade mot medicinska anläggningar".

Men även rebellgrupper i området, vissa som beskrivs som terrorgrupper, har genom att beskjuta civila områden i Damaskus gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten.

– Även om regimtrogna styrkor bombat och svält civila i östra Ghouta för att tvinga fram underkastelse så finns det inte någon motivering för den oskäliga beskjutningen av civila bebodda områden i Damaskus, sade en av utredarna Hanny Megally i ett uttalande efter att rapporten offentliggjorts.

FN:s experter skriver också att det finns bevis för att klorgas använts som vapen vid minst fyra tillfällen i Ghouta men att utredningen kring just användningen av kemiska vapen fortsätter.