TT-Utrikes

Attack mot flygplats i Sanaa hindrar nödhjälp

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den saudiskledda alliansen har flygbombat flygplatsen i Jemens huvudstad Sanaa, vilket hindrar FN:s humanitära hjälp till den svältande befolkningen. Samma dag dödades minst tio människor av en bilbomb vid en vaktpost i hamnstaden Aden.(TT)

Åtta av de döda ska ha varit medlemmar av Adens säkerhetsstyrkor och två av dem civila. Ett stort antal människor har skadats och för vissa av dem är tillståndet kritiskt, enligt chefen för säkerhetsstyrkorna.

Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet i Aden, som kontrolleras av den internationellt erkända regering som är allierad med Saudiarabien, enligt säkerhetskällor.

Navigationssystem förstört

Kort därpå uppgav Huthirebellerna, som stöds av Iran, att en saudiskledd flygräd totalförstört vitala system på flygplatsen i Sanaa. Flygangreppet sätter, enligt rebellerna, stopp för de redan begränsade möjligheterna att ta emot hjälpsändningar till den nödlidande civilbefolkningen.

Tidigare har endast FN-plan och hjälporganisationer kunnat leverera nödhjälp via flygplatsen. Saudiarabien stängde nyligen samtliga gränser - även sjövägen - mot Jemen. FN har varnat för att det kan leda till en humanitär katastrof i det redan svältdrabbade landet - som plågas av en pågående koleraepidemi.

Blockad kan mildras

I måndags sade dock Saudiarabiens FN-ambassadör att blockaden kan komma att mildras.

Jemen har härjats av inbördeskrig sedan hösten 2014 då Huthirebellerna började inta huvudstaden Sanaa och störtade president Abd Rabbu Mansur Hadi. Regeringen flyttade sedermera sitt säte till Aden.

Konflikten har utvecklats till en kraftmätning mellan Iran, som stöttar Huthirebellerna, och den saudiskledda koalition som stöder Hadi. Närmare 10 000 personer har dödats, varav många civila.