TT-Utrikes

Galna ko-sjukan upptäckt i Skottland

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ett fall av galna ko-sjukan har upptäckts på en gård i Aberdeenshire i Skottland, enligt den skotska regeringen. Den dödliga sjukdomen är bekräftad. Ett karantänområde har satts upp runt gården medan inspektörer försöker hitta ursprunget till smittan.(TT)

Ett karantänområde har satts upp runt gården medan inspektörer försöker hitta ursprunget till smittan. Enligt myndigheterna utgör sjukdomen, som heter BSE (bovin spongiform encefalopati), inte någon fara för människor.

"Jag har aktiverat den skotska regeringens svarsplan för att skydda vår värdefulla jordbruksindustri", säger Skottlands jordbruksminister Fergus Ewing i ett uttalande.

BSE upptäcktes för första gången i Storbritannien under 1980-talet. Därifrån spreds den till andra delar av Europa och slog hårt mot nötkreatur, mellan 1986 och 2000 smittades fler än 190 000 djur.

Sjukdomen påverkar djurens centrala nervsystem där cellerna successivt förlorar sin funktion. Den har kopplats till Creutzfeldt-Jakobs sjukdom som kan drabba människor.

Den skotska livsmedelsmyndigheten beskriver fallet som isolerat och djuret har inte varit i kontakt med den mänskliga livsmedelskedjan. Var sjukdomen kommer ifrån är oklart, att den uppstår spontant hos en individ är mycket ovanligt.

Ett fall av galna ko-sjukan upptäcktes i Storbritannien 2014 och två fall under 2015.