TT-Utrikes

Halvfullt Nato-glas i Bryssel

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Bara åtta Nato-länder klarar än så länge försvarsalliansens mål att lägga minst motsvarande två procent av BNP på försvaret. USA trycker på för en ökning - medan flera medlemsländer i Europa tydligt ogillar matematiken.(TT)

USA, Grekland, Storbritannien, Polen, Estland och Rumänien var de Nato-länder som klarade tvåprocentsmålet redan i fjol. I år väntas dessutom Lettland och Litauen göra detsamma.

Där bakom strävar exempelvis Frankrike med siffror strax under tvåprocentsstrecket - men också medlemsstater som Belgien och Luxemburg som har svårt att nå upp ens till en procent.

Frågan lär tas upp av USA:s försvarsminister Jim Mattis under veckans Nato-försvarsministermöte i Bryssel.

– Han kommer att vända sig till dem som inte har några nationella planer på hur tvåprocentsmålet ska nås och betona att de verkligen behöver utveckla sådana planer, säger Katie Wheelbarger på USA:s försvarsdepartement enligt nyhetsbyrån Reuters.

Dansk-tysk kritik

Fokuseringen på siffran två procent gillas dock inte av alla.

– Som tidigare finansminister tycker jag att det är lite olyckligt med ett mål som är uppbyggt på BNP, säger exempelvis Danmarks försvarsminister Claus Hjort Frederiksen till nyhetsbyrån Ritzau.

– Om man till exempel som i Grekland i åratal strävar efter att minska sin BNP så framstår man ju till sist som den lysande stjärnan i det europeiska försvaret, säger Hjort.

– Det handlar inte bara om torra siffror, utan också om vem som i slutändan gör vad, konstaterar samtidigt Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen enligt Reuters.

Halvfullt?

Nato-chefen Jens Stoltenberg väljer ändå att betona att utvecklingen totalt sett är på väg i rätt riktning.

– Det är helt rimligt att kalla glaset halvfullt, säger generalsekreterare till norska nyhetsbyrån NTB.

– Om det är halvfullt eller halvtomt beror ju på var man börjar. Om du startar med något som är tomt och kommer halvvägs så då är det halvfullt. Det är något helt annat om du hade börjat med ett fullt glas, säger Stoltenberg.

Enligt Nato-chefen beräknas 15 länder ha nått upp i tvåprocentsmålet år 2024, då egentligen alla 29 medlemsländer skulle ha uppfyllt målen.