TT-Utrikes

Hätsk utfrågning av HD-kandidat väntas

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Utfrågningen av president Donald Trumps kandidat till posten som näste HD-domare, konservative Neil Gorsuch, har startat i senaten. Processen lär bli hätsk och utdragen.(TT)

Den 49-årige Coloradodomaren är känd som en välformulerad och välmeriterad "originalist", vilket innebär att han tolkar USA:s grundlag från 1789 bokstavstroget. Han väntas bli godkänd, även om Demokraterna kommer att göra sitt bästa för att dra ut på processen.

Brev från student

Inför utfrågningen har dessutom smolk i bägaren dykt upp i form av ett brev från en tidigare juridikstudent. Hon hävdar att Gorsuch, när han undervisade i fjol, sagt att kvinnor "manipulerar" arbetsgivare för att få fördelar av sitt mödraskap. Arbetsgivare, särskilt advokatbyråer, bör vara försiktiga vid anställningsintervjuer, ska domaren ha sagt.

Brevskrivaren Jennifer Sisk understryker för public servicekanalen NPR att Gorsuch inte skojade eller försökte provocera i undervisningssyfte.

– Jag skrev brevet så att rätt frågor kan ställas i senatens utfrågning, säger hon.

Under fjorårets valrörelse sade många väljare som TT talade med att just tillsättningen av HD-domare var avgörande för deras beslut att stödja Donald Trump. Republikanen hade då presenterat en lista med djupt konservativa domare som han sade att han tänkte välja ifrån.

Stött kristna företagare

Just Gorsuch lär tillfredställa landets konservativa, för vilka frågor som abort och religionsfrihet är viktiga. Han har bland annat ställt sig på kristna företagares sida och gett dem rätt att - med hänvisning till sin tro - vägra betala sjukförsäkringar som inkluderar preventivmedelshjälp för anställda. Han har inte dömt i fall som rör abort men publicerade 2006 en bok i vilken han argumenterade emot dödshjälp och skrev "att en privatperson avsiktligt tar ett mänskligt liv är alltid fel".

Platsen i Högsta domstolen, som vanligtvis består av nio domare, har stått tom i över 400 dagar sedan konservative Antonin Scalia avled. Under fjolåret vägrade den republikansktdominerade senaten att ens börja förhöra dåvarande president Barack Obamas kandidat Merrick Garland. Hämndlystna demokrater vill nu ge igen, men är i minoritet i senaten och lär därför få böja sig.