TT-Utrikes

Högerextremister frias i Österrike

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En domstol i Graz i Österrike friar 17 personer som har åtalats för bland annat hets mot folkgrupp och för att tillhöra ett brottsligt nätverk. De åtalade har koppling till den österrikiska så kallade identitära rörelsen IBÖ (Identitäre Bewegung Österreichs).(TT)

En domstol i Graz i Österrike friar 17 personer som har åtalats för bland annat hets mot folkgrupp och för att tillhöra ett brottsligt nätverk. De åtalade har koppling till den österrikiska så kallade identitära rörelsen IBÖ (Identitäre Bewegung Österreichs).

Om de hade dömts för att tillhöra ett brottsligt nätverk hade det allvarligt försvårat gruppens verksamhet. Den högerextrema och invandringskritiska rörelsen är känd för flera uppmärksammade aktioner de senaste åren. Bland annat klättrade medlemmar upp på turkiska ambassadens tak i mars 2017 och hängde ut banderoller där det stod "Erdogan, ta med dina turkar hem".

Två av de åtalade döms för mindre allvarliga brott, som ringa misshandel och olaga tvång i samband med olika aktioner.

En av IBÖ:s ledare, Martin Sellner, tilläts i mars inte resa in i Storbritannien eftersom myndigheterna där ansåg att hans närvaro "inte gagnade allmänheten".