TT-Utrikes

Hopp om bättre liv för Paris guldfiskar

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Livet före en guldfisk kan tyckas grymt - instängd på livstid i en glasskål med risk att få göra den sista resan genom ett avloppssystem. Men för guldfiskar i Paris finns det hopp.(TT)

Livet före en guldfisk kan tyckas grymt - instängd på livstid i en glasskål med risk att få göra den sista resan genom ett avloppssystem.

Men för guldfiskar i Paris finns det hopp. Ett akvarium i den franska huvudstaden erbjuder sig att ta hand om guldfiskar som har växt ur sin skål eller överlevt sina ägares intresse.

Emie Lefouest beslöt att hon inte längre kunde ge sin guldfisk Luiz-Pablo ett drägligt liv.

– Jag är mycket fäst vid honom, men jag sade till mig själv att två år räcker, och att det är dags för honom att flytta vidare och leva som en guldfisk bör. säger hon.

Luiz-Pablo är en av runt 600 guldfiskar som Paris Aquarium tagit emot de senaste två åren. De kan nu njuta lyxen av stora, syresatta behållare med rent vatten och regelbundna måltider.

En guldfisk i skål lever i snitt i två till tre år, medan en guldfisk under goda levnadsförhållanden kan bli 20 år, förklarar biologen Celine Bezault.