TT-Utrikes

Bagdad hotar - FN ber kurder avstå

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Iraks premiärminister Haider al-Abadi säger att han är redo att ingripa militärt om den autonoma kurdiska regionens planerade folkomröstning om självständighet urartar i våld. FN ber i sin tur kurderna att avstå från folkomröstningen.(TT)

I en exklusiv intervju med nyhetsbyrån AP säger al-Abadi att om den irakiska befolkningen "hotas av användandet av våld så kommer vi att intervenera militärt".

Han kallar folkomröstningen, som är planerad till den 25 september, för en "farlig eskalering" som kommer att inbjuda till brott mot Iraks suveränitet och varnar kurderna för att "leka med elden".

Förutom den irakiska har också de iranska och turkiska regeringarna uttalat sig mer eller mindre hotfullt över planerna. Alla tre länder har stora kurdiska minoritetsbefolkningar och rädslan är att självständighetsivern sprids.

Men också USA är missnöjt, bland annat för att folkomröstningen hotar den redan sköra stabiliteten i den USA-ledda militära koalitionen i kampen mot terrorgruppen IS i Irak och Syrien.

Nu ber Jan Kubis, FN:s högste sändebud för Irak, den kurdiske ledaren Massud Barzani att strunta i folkomröstningen och i stället sätta sig i förhandlingar med Bagdad med målet om att nå en uppgörelse inom tre år.