TT-Utrikes

Åklagare hotar gripa katalanska borgmästare

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Madrid höjer tonen inför den stundande folkomröstningen om självständighet för Katalonien. Såväl kungen som premiärministern tar avstånd från den. Dessutom hotar Spaniens riksåklagare att gripa katalanska borgmästare. Kung Felipe har för första gången kommenterat den politiska krisen.(TT)

Kung Felipe har för första gången kommenterat den politiska krisen. Han dömer ut katalanernas planer på självständighet som ett brott mot konstitutionen, rapporterar AP.

Vid en ceremoni sade kungen att konstitutionen "kommer att segra" över alla försök att dela upp Spanien. Han sade vidare att alla spanjorers rättigheter kommer att försvaras mot "den som går utanför konstitutionell och lagstadgad lag".

Uppmanar att inte delta

Premiärminister Mariano Rajoy uppmanar människor att inte delta i folkomröstningen.

– Gå inte om någon manar dig till att gå till en vallokal, för folkomröstningen kan inte hållas. Det skulle vara en absolut olaglig gärning, säger Spaniens premiärminister Mariano Rajoy enligt nyhetsbyrån AP.

Hotar att gripa

Spaniens riksåklagare hotar dessutom att gripa katalanska borgmästare som deltar i förberedelserna. Hittills har drygt 700 borgmästare sagt att de ska ordna fram lokaler och valförrättare till folkomröstningen.

Men alla borgmästare som deltar i förberedelserna till folkomröstningen ska infinna sig i domstol. Om någon inte dyker upp så ska denne gripas av Mossos d'Esquadra, heter det i en order som El País och andra spanska medier refererar till.

Mossos d'Esquadra är bara en av poliskårerna som är verksamma i Katalonien. Många frågar sig vilka poliser som skulle lyda Madrids påbud, och vilka som underordnar sig katalanska myndigheters order, om konflikten ställs på sin spets.

Kataloniens regionalstyre har utlyst folkomröstningen den 1 oktober. Spaniens regering ser den som olaglig och tänker stoppa den.