TT-Utrikes

Självständighetsanhängare betalade borgen

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Carme Forcadell, det katalanska regionparlamentets tidigare talman, har släppts från häktet efter att självständighetsanhängare betalat hennes borgenssumma. Forcadell häktades på torsdagen på begäran av Spaniens riksåklagare José Manuel Maza efter en utfrågning i Spaniens högsta domstol.(TT)

Forcadell häktades på torsdagen på begäran av Spaniens riksåklagare José Manuel Maza efter en utfrågning i Spaniens högsta domstol. Hon och flera andra före detta parlamentariker misstänks bland annat för uppvigling, uppror och missbruk av allmänna medel i samband med folkomröstningen om Kataloniens självständighet som hölls i oktober.

Forcadell släpptes sedan självständighetsanhängare betalat borgenssumman på 150 000 euro (cirka 1,5 miljoner kronor). Hon lämnade häktet i bil och pratade inte med de reportrar som väntade utanför.

Samtidigt har en domare dragit in hennes pass och beordrat henne att stanna i Spanien. Hon ska infinna sig i en domstol varje vecka och även i den högsta domstolen om hon kallas.

Bara Forcadell häktades efter utfrågningen av domaren Pablo Llarena. En före detta parlamentariker släpptes helt fri medan fyra fick en vecka på sig att betala 25 000 euro vardera för att slippa sitta bakom lås och bom.

En europeisk arresteringsorder är utfärdad för den katalanska expresidenten Carles Puigdemont samt ytterligare fyra katalanska exministrar som är i Belgien. De ska infinna sig i rätten den 17 november.