TT-Utrikes

Kommission ska utreda övergrepp i Myanmar

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Myanmar utser en kommission som ska utreda misstänkta brott mot mänskliga rättigheter i provinsen Rakhine, meddelar myndigheterna. Den ska bestå av fyra medlemmar: två från Myanmar, en från Filippinerna och en från Japan.(TT)

Myanmar utser en kommission som ska utreda misstänkta brott mot mänskliga rättigheter i provinsen Rakhine, meddelar myndigheterna. Den ska bestå av fyra medlemmar: två från Myanmar, en från Filippinerna och en från Japan.

Bland de inhemska medlemmarna finns ekonomen och tidigare FN-anställda Aung Tun Thet, som i fjol av landets ledare Aung San Suu Kyi tilldelades en nyckelroll för att lösa krisen i Rakhine.

– Den oberoende kommissionen kommer att utreda anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter och liknande fall, som terrorattackerna från Arsa (Arakan Rohingya Salvation Army), meddelar presidentkansliet.

Över 70 000 människor ur folkgruppen rohingya har flytt från Rakhine under det senaste året sedan militären startat en offensiv efter attacker som den militanta gruppen Arsa utfört. Myanmar har nekat till anklagelser om etnisk rensning, och skyllt på "terroristerna" i Arsa.

Syftet med kommissionen är att skapa "försoning, fred, stabilitet och utveckling i Rakhine", lyder det i ett uttalande.