TT-Utrikes

Krav på översyn av Dakota-ledning

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En domare i USA har gett order om att det ska göras en miljögranskning av oljeledningen Dakota Access Pipeline. Beslutet, som har fattats av James Boasberg, federal distriktsdomare i Washington, öppnar för att den kontroversiella ledningen kan komma att stoppas.(TT)

En domare i USA har gett order om att det ska göras en miljögranskning av oljeledningen Dakota Access Pipeline. Beslutet, som har fattats av James Boasberg, federal distriktsdomare i Washington, öppnar för att den kontroversiella ledningen kan komma att stoppas.

Boasberg har kommit fram till att USA:s armé, vars ingenjörskårer stått för förstudier, inte har gjort en fullständig utredning av de eventuella konsekvenserna av ett oljeläckage. Det handlar om hur en förorening skulle kunna påverka jakt- och fiskerättigheter för siouxstammen Standing Rock som lever i området längs ledningen.

Stammen har med både rättsliga metoder och opinionsbildning försökt stoppa pipeline-projektet. Den första leveransen av råolja mellan delstaterna North Dakota och Illinois skedde i maj.

Boasbergs beslut stoppar tills vidare inte leveranserna.