TT-Utrikes

Larm: Svältrisk kring Tchadsjön

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Konflikten med den islamistiska terrorrörelsen Boko Haram gör att 6,3 miljoner människor i områdena kring Tchadsjön riskerar svält, larmar flera hjälporganisationer, bland andra Norska flyktinghjälpen (NRC). Människor i Kamerun, Nigeria, Niger och Tchad, som alla har kust till sjön berörs.(TT)

Konflikten med den islamistiska terrorrörelsen Boko Haram gör att 6,3 miljoner människor i områdena kring Tchadsjön riskerar svält, larmar flera hjälporganisationer, bland andra Norska flyktinghjälpen (NRC). Människor i Kamerun, Nigeria, Niger och Tchad, som alla har kust till sjön berörs.

Boko Haram har sin huvudsakliga bas i nordöstra Nigeria. Rörelsen tog upp vapen mot Nigerias regering 2009 med målet att införa en islamisk stat. De fyra länderna har förgäves försökt krossa Boko Haram, som svurit trohet till IS.

Femton hjälporganisationer i regionen vädjar nu till regeringar om mer stöd, pengar och om att få tillträde till fler områden.

Av de människor som hotas av svält finns 4,4 miljoner i Nigeria där redan 65 000 människor svälter i de nordöstra delarna, skriver NRC i ett pressmeddelande.