TT-Utrikes

Libanon vill skicka hem syriska flyktingar

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Allt eftersom regimen tar kontroll över Syrien trappar libanesiska politiker upp sina krav på att det är dags för landets syrier att åka hem. Bland flyktingarna växer oron att politiken ska bli verklighet. På en lerig åker i en libanesisk by nära gränsen till Syrien står ett ensamt tält.(TT)

På en lerig åker i en libanesisk by nära gränsen till Syrien står ett ensamt tält. Här bodde tidigare ett 40-tal syriska familjer, men klockan fyra en morgon kom libanesiska säkerhetsstyrkor och vräkte dem.

– De rev ned vårt tält och slog sönder träbjälkarna som höll upp det, berättar Aysha, som inte vill uppge hela sitt namn.

– När vi frågade var vi skulle ta vägen fick vi svaret: Åk hem till Syrien.

Aysha och hennes familj kom från syriska Hama för fem år sedan. De första åren bodde de på en och samma plats, men de senaste månaderna har de flyttat fem gånger.

Enligt libanesiska myndigheter vräks flyktingarna av säkerhetsskäl. Syrierna ser det i stället som uttryck för en politik som politikerna framför allt mer högljutt; att det har blivit dags för de 1,5 miljonerna syriska flyktingar att återvända hem.

Riskerar fly igen

Delar av den libanesiska regeringen argumenterar för att återvändandet ska påbörjas redan nu, andra vill att det ska ske först efter grönt ljus från FN.

– Vår bedömning är att förhållandena i Syrien i nuläget inte är så säkra och stabila så att flyktingar kan återvända. Det vi säger till politikerna är att om man pressar människor att återvända innan det är säkert finns risk att de tvingas fly på nytt, säger Karolina Lindholm Billing, vice representant för FN:s flyktingkommissariat UNHCR i Beirut.

Parlamentsledamoten Ghassan Moukheiber anser att myndigheterna måste skapa incitament som får syrierna att självmant börja vända hem.

– Vi måste se till att det blir mer lockande för dem att åka tillbaka än att vara kvar, säger han.

30 kronor i lön

Några kilometer från leråkern där Aysha och hennes familj nu bor ensamma kvar har några av de andra omkring 10 000 flyktingar som vräkts från området satt upp sina hemmagjorda tält av lastpallar och reklamplast. För dem känns tanken på att återvända till Syrien främmande. Hit flyr fortfarande människor från andra sidan gränsen.

Farida och hennes barn har inte varit i lägret mer än en månad.

– Jag skulle gärna åka hem. Men hur skulle det gå till? Hela kriget har kommit till oss.

Farida kommer från Idlib, formellt en nedtrappningszon, men en där hundratals civila har dödats de senaste månaderna. Hon arbetar med jordbruk, ett av de tre områden som syriska flyktingar har rätt att arbeta inom. På tio timmar tjänar hon motsvarande 30 kronor.

– Livet är svårt på alla sätt här. Men vi kan åtminstone sova om nätterna utan att vara rädda att träffas av bomber. Det är det som får mig att stanna.

"Ansvarig för deras säkerhet"

Libanesiska politiker argumenterar för att flyktingarna ska återvända till lugnare delar av Syrien. Men de boende i lägret är oroliga för säkerheten också där.

– Jag är mor till två barn, säger en annan kvinna, Basha.

– Jag är ansvarig för deras säkerhet. Om jag ser att andra människor börjar återvända då reser också jag. Men det är inte vad jag ser runt omkring mig.