TT-Utrikes

Litauen överklagar inte om CIA-fängelse

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den litauiska regeringen kommer inte att överklaga en dom från Europadomstolen för mänskliga rättigheter som fastslog att landet givit plats åt ett ljusskyggt fängelse åt amerikanska CIA där Abu Zubajdah, en ledare inom terrornätverket al-Qaida, utsattes för "omänsklig behandling" 2005-2006.(TT)

Den litauiska regeringen kommer inte att överklaga en dom från Europadomstolen för mänskliga rättigheter som fastslog att landet givit plats åt ett ljusskyggt fängelse åt amerikanska CIA där Abu Zubajdah, en ledare inom terrornätverket al-Qaida, utsattes för "omänsklig behandling" 2005-2006. Domen, som kom i maj, gav också Zubajdah rätt till motsvarande drygt en miljon kronor i skadestånd från regeringen.

Enligt Karolina Bubnyte Sirmene, regeringens talesperson, finns ingen laglig möjlighet att överklaga. Men regeringen har fortsatt att förneka förekomsten av ett CIA-fängelse och sagt att den utpekade byggnaden i utkanten av huvudstaden Vilnius i stället tillhörde landets underrättelsetjänst.

– Litauen är helt inställt på att uppfylla sina skyldigheter enligt den europeiska människorättskonventionen men vi kan ha en egen åsikt om vissa fakta, säger Karolina Bubnyte Sirmene.