TT-Utrikes

London får svävande borgmästare i ballongkrig

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Londons borgmästare Sadiq Khan skickas på lördag upp över regeringskvarteren i Westminster i London - i form av en jätteballong.(TT)

Aktionen är ett svar på den sex meter höga ballongbebis föreställande Donald Trump som användes vid protesterna mot den amerikanske presidenten vid hans besök i London i juli. Efter att från början ha varit tveksam gav Khan till sist sitt godkännande till ballongen, vilket upprörde Trumps anhängare.

En gräsrotsfinansieringskampanj har samlat in över 58 000 pund, närmare 700 000 kronor, till hämndballongen föreställande en butter borgmästare iklädd gul bikini, skriver tidningen The Guardian.

"Mot bakgrund av "bebis-Trump-ballongen" som tilläts sväva över London under hans besök i Storbritannien, låt oss skaffa fram en "bebis-Khan" och se om yttrandefrihet gäller alla", skriver initiativtagaren till insamlingen, som också framställer aktionen som en protest mot det stigande antalet våldsbrott i huvudstaden.

Organisatörerna har fått tillstånd att skicka upp ballongen vid Parliament Square Garden, uppger en talesperson för Londons stadshus, enligt The Guardian.

"Om folk vill tillbringa sin lördag med att betrakta mig iklädd en gul bikini är man välkommen att göra så. Jag tycker dock inte att gult riktigt är min färg", kommenterar Khan tilltaget.