TT-Utrikes

Debattdebut med mersmak för Macron

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Tio miljoner tv-tittare såg på när Emmanuel Macron ytterligare stärkte sina chanser att bli Frankrikes yngste ledare sedan Napoleon. Marine Le Pen får fortsätta att slå ur underläge.(TT)

Opinionsmätningarna efter måndagskvällens första stora valdebatt i fransk tv pekade ut den 39-årige Macron som den mest övertygande av de fem kandidaterna.

Redan på tisdagsförmiddagen resulterade det också i en första tummen upp från den franska regeringen.

– Han har med sig ett miljöprogram som i dag är det enda som kan bli genomfört, förklarar Barbara Pompili, minister för biologisk mångfald, i fransk radio om varför hon nu officiellt ställer sig bakom Macron.

Pompili blir därmed den första i Frankrikes regering att formellt stödja Macron, trots att det regeringsdominerande Socialistpartiet egentligen har en annan kandidat i valet, i form av förre utbildningsministern Benoît Hamon.

"Förnyelse"

Hamon ligger dock långt bakom Macron i opinionsmätningarna och stärktes heller inte av måndagens tv-debatt. I stället tycks bedömarna överens om att den orutinerade Macron klarade sig väl.

Det tydliga budskapet är "förnyelse".

– Jag har dragit igång en politisk rörelse som förnyar det politiska livet. Jag vill ha en stark men ansvarstagande fransk politik, inte någon ruinering, inga utgifter som vi inte kan finansiera, sade den förre ekonomiministern i debatten.

Det sågs och hördes av många. 9,8 miljoner fransmän beräknas ha följt måndagssändningen i TF1.

Attackeras av alla

Framgångarna sätter samtidigt Macron under ökad press. Som valets favorit kan han nu räkna med att bli hårt ansatt från alla andra håll under de kommande veckorna.

Attackerna inleddes redan på tisdagsmorgonen.

– Vart vill Macron ta vägen, med vem tänker han styra? undrar Republikanernas partisekreterare Bernard Accoyer enligt tidningen Le Monde.

– Han skulle bli en president som skulle hålla med hela världen utan att ha någon egen ryggrad, fnyser i sin tur Socialistpartiets Jean-Christophe Cambadélis i tv-kanalen RTL.

Det hårda trycket på Macron kan i slutändan mest komma att gynna Nationella frontens Marine Le Pen, vars största chans att bli vald ligger i att få motståndarna att tycka så illa om varandra som möjligt.

Nästa stora tv-debatt hålls den 4 april och samlar även valets sex övriga kandidater från allehanda småpartier.