TT-Utrikes

19 barn döda i sydafrikansk busskrasch

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Minst 19 barn har omkommit i en busskrasch i närheten av den sydafrikanska huvudstaden Pretoria, rapporterar räddningstjänst på plats vid olyckan. Även chauffören omkom.(TT)

Russel Meiring, talesperson för sjukvårdens räddningstjänst, säger att den tidigare uppgiften om att minst 20 barn omkommit i olyckan har korrigerats till att det är 19 barn och en vuxen som har mist livet.

Enligt vittnen som befann sig vid olycksplatsen var det en minibuss som kolliderade med en lastbil. Olyckan inträffade mellan de båda orterna Bronkhorstspruit och Verena, cirka sju mil öster om Pretoria.

– När ambulanspersonalen kom fram var brandkåren på plats, och brandmännen hade då redan släckt elden som brann i fordonet. Bussen låg på sidan, säger Meiring

Flera av barnen hade fastnat inne i bussen och flertalet av dem som miste livet omkom på olycksplatsen. Många barn har också skadats i olyckan och flera av dem drogs ut ur det brinnande fordonet. Många skadade barn har behandlats vid olycksplatsen.

Överallt i Sydafrika syns minibussar på vägarna. Flera av fordonen är rejält slitna, och ofta är de inblandade i svåra trafikolyckor.

Trots att Sydafrika har ett modernt vägnät är statistiken över trafikolyckor förödande. Bara under påskhelgen har 235 människor mist livet på de sydafrikanska vägarna, rapporterar Reuters.

Flertalet olyckor beror på vårdslös körning, dåliga fordon och icke-användande av säkerhetsbälten.