TT-Utrikes

Norge stoppar vapenexport till Arabemiraten

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Norge stoppar exporten av vapen och ammunition till Förenade arabemiraten på grund av landets insats i Jemens inbördeskrig. Regeringen lovar även att göra det svårare att sälja annat krigsmateriel till länderna som ingår i den saudiskledda militäralliansen.(TT)

"Efter en heltäckande värdering av situationen i Jemen och den ökande risken som är knuten till Förenade arabemiratens militära engagemang i Jemen, beslutade utrikesdepartementet den 19 december 2017 att frysa giltiga licenser för A-material (vapen och ammunition) till de Förenade arabemiraten", meddelar norska UD i ett uttalande, rapporterar NTB.

Norge exporterade vapen och ammunition till Förenade arabemiraten för 100 miljoner norska kronor, omkring samma belopp svenska kronor, under förra året.

Sosialistisk Venstreparti (SV), som befinner sig i opposition med 11 av 169 mandat i Norges parlament stortinget, har krävt att exporten ska stoppas. Både den tidigare utrikesministern Børge Brende och nuvarande utrikesministern Ine Eriksen Søreide, som båda tillhör regeringspartiet Høyre, har dock försäkrat stortinget att ingenting tyder på att norskt krigsmateriel har använts i Jemen.

Inte heller vapenexport till Saudiarabien är tillåten, enligt norska UD. Saudiarabien leder koalitionen som strider mot Huthirebellerna i Jemen, enligt NTB.

Sverige beviljade krigsmaterialexport till Förenade arabemiraten för 10,6 miljarder kronor under 2016, enligt en regeringsskrivelse.