TT-Utrikes

Odinga: Gå inte till jobbet

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Kenyas oppositionsledare Raila Odinga manar sina anhängare att stanna hemma från jobbet på måndag, för att visa sitt missnöje med presidentvalet. Samtidigt ökar trycket från omvärlden för att få oppositionen i Kenya att erkänna sig besegrad.(TT)

Vid ett politiskt massmöte i Nairobi under söndagen uppmanade Raila Odinga sina anhängare att strunta i att gå till jobbet på måndagen.

– Vi förutsåg att de skulle stjäla valet och det har sedan skett. Det här är inte avslutat. Vi kommer inte att ge upp, sade Odinga inför jublande anhängare i slumområdet Kibera.

72-åringen, som för tredje gången sett sig slagen i ett presidentval, sade att han ska berätta mer om sin strategi på tisdag.

I slumområdet Mathare drabbade personer från Odingas luo-folk samman med personer från president Uhuru Kenyattas etniska grupp kikuyu. Två personer blev svårt misshandlade.

"Respektera resultatet"

Samtidigt ökar den internationella pressen på Odinga att erkänna sig besegrad.

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar honom och oppositionen att "skicka ett tydligt budskap" till sina anhängare om att avstå från våld.

EU:s utrikeschef Frederica Mogherini har i ett uttalande gratulerat den sittande presidenten Uhuru Kenyatta till valsegern och uppmanar oppositionen att "respektera resultatet av valet och använda de lagliga medel som finns för överklaganden och klagomål".

Våldet och protesterna i flera av Kenyas fattigare områden tog fart efter att valkommissionen sent i fredags meddelade att den sittande presidenten Uhuru Kenyatta fått drygt 54 procent av rösterna och därmed vunnit valet.

Det resulterade i demonstrationer och protester på flera platser i landet. Den kenyanska människorättsorganisationen Kenya National Commission on Human Rights, uppger att minst 24 människor dött i valrelaterade oroligheter. Organisationen är kritisk till hur polis och militär hanterat protesterna och menar att styrkorna använder "övervåld" och skjutvapen mer än nödvändigt.

"Folkets domstol avgör"

Kenyanska Daily Nation skriver i en ledare att det är kopplingen mellan politisk makt och rikedom som gör att nationella val blivit en utlösande faktor för våld. "Det har blivit ett nollsummespel och att vinna har blivit en fråga om liv och död, därför är det inte ett alternativ att förlora"´, skriver tidningen.

Oppositionen talade om utbrett valfusk redan innan det officiella resultatet publicerades. Men i stället för att ta saken till domstol uppmanade man sina anhängare att fortsätta demonstrera.

– Vi kommer att hålla fram bevisen för folket för att de ska få ta ställning. Vi går till den "allmänna opinionens domstol", sade James Orengo, senator och anhängare till utmanaren Raila Odinga, till nyhetskanalen BBC i lördags kväll.

Efter presidentvalet 2007 dog 1 200 personer i protester efter att oppositionen, även då företrädd av Raila Odinga, förlorade.