Annons
Nyheter

President Donald Trump och islam

USA:s president Donald Trump har en komplicerad relation till islam - den världsreligion han i dag ska hålla ett tal om under besöket i Saudiarabien. Här är en tillbakablick:(TT)
Publicerad 21 maj 2017

September 2015: Dåvarande presidentkandidaten Donald Trump slår fast att han "älskar muslimer" och tycker att "de är fantastiska människor" i samband med en frågestund med studenter i Iowa.

December 2015: Vid ett kampanjmöte i Charleston i South Carolina, bara dagar efter de dödsskjutningar i San Bernardino i Kalifornien som genomfördes av ett par som svurit trohet till terrorgruppen IS, säger Trump följande: "Donald J Trump kräver ett komplett och totalt inresestopp för muslimer till USA tills representanterna för vårt land har kommit på vad i helsike som pågår."

Annons

Mars 2016: I en intervju med nyhetskanalen CNN:s Anderson Cooper säger Trump att han tror att "islam hatar oss" - och beklagar det "enorma hat" som han säger delvis definierar religionen.

Juli 2016: Donald Trump bråkar offentligt med föräldrarna till en muslimsk amerikansk soldat som dödats i Irak. Föräldrarna framträdde på Demokraternas partikonvent. Trump kritiserar att enbart fadern - inte modern - talade och sa att det var för att hon inte var tillåten att prata. Fadern Khizr Khan replikerade med att det var för smärtsamt för hans hustru att tala om sonens död, enligt bland andra The New York Times.

Hösten 2016: Under valrörelsen varnar Trump upprepade gånger för "radikal islamisk terrorism" och smädar dåvarande presidenten Barack Obama för att han inte vill använda den termen. Trump säger att Obamas och tidigare utrikesministern Hillary Clintons agerande lett till terrorgruppen IS framväxt. Trump antyder också att ett register över muslimer i USA kan bli verklighet.

November 2016: Flera av de rådgivare som funnits vid Trumps sida under valrörelsen får efter valsegern framträdande roller i hans styre. Bland dessa finns Steve Bannon som utses till chefsstrateg i Vita huset. Bannon var tidigare chef för sajten Breitbart som han själv beskrivit som en plattform för alt-rightrörelserna - en paraplybenämning på en skara högerextremistiska rörelser (antisemitiska, islamofobiska, kvinnofientliga och öppet rasistiska) som gemensamt håller teorier om vit identitet och vit överhöghet. Rådgivaren Michael Flynn utses till nationell säkerhetsrådgivare (men sparkas efter kort tid på posten). Han har bland annat sagt att islam är en "politisk ideologi" som gömmer sig bakom uppfattningen att den är en religion. Flynn har beskrivit islam som "elakartad cancer" och twittrat att det är rationellt att känna rädsla för muslimer.

Januari/februari 2017: Bara sju dagar efter installationen skriver Trump under ett dekret om regler för flyktingar och resenärer. Det omfattade ett inreseförbud för personer från sju i huvudsak muslimska länder - Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen - i 90 dygn samt ett stopp för allt flyktingmottagande under 120 dygn (flyktingar från Syrien vill man dock stoppa tillsvidare). Syftet är, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA och ge Washington DC tid att utarbeta rutiner för "extrem granskning" av människor från de utpekade länderna. Beslutet ledde till omfattande folkliga protester. Den 4 februari stoppas det av en federal domare i Seattle som konstitutionsvidrigt.

Mars 2017: Vita huset lägger fram ett nytt, mindre omfattande, dekret. I det är Irak undantaget från listan av länder med inreseförbud och undantag görs också för människor som redan har giltiga visum och andra tillstånd. Tillsvidarestoppet för flyktingar från Syrien slopas också. Texten innehåller inte några referenser till religion. Även detta dekret stoppas av domstolar som stridandes mot grundlagens skrivningar om religionsfrihet och likhet inför lagen. Besluten överklagas av Vita huset, en rättslig process som fortfarande pågår.

Maj 2017: Donald Trump gör sin premiärresa utomlands som president. Första anhalt blir Saudiarabiens huvudstad Riyad där han bland annat ska hålla ett tal om radikal islam, ett "inspirerande men rakt" anförande om vikten av att bemöta radikala ideologier och extremism, enligt hans nationella säkerhetsrådgivare. I publiken sitter ledare från över 50 muslimska länder. Presidenten ska också inviga ett nytt center som ska bekämpa radikalisering.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons