TT-Utrikes

Rättegång om mord på Kims halvbror fortsätter

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Domstolen i Malaysia lägger inte ner åtalet mot vietnamesiskan Doan Thi Huong, som misstänks ha medverkat i mordet på den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Uns halvbror, Kim Jong-Nam. Hanoi beklagar beslutet.(TT)

Under onsdagen vädjade både kvinnans advokater och Vietnams utrikesminister Pham Binh Binh till rätten i Malaysia om att frige henne efter att den andra åtalade, indonesiskan Siti Aisyah, överraskande frigavs i måndags. Hanoi beklagar beslutet att inte frige Doan Thi Huong.

– Vi beklagar det faktum att den malaysiska domstolen inte omedelbart frigav Doan Thi Huong, sade Le Thi Thu Hang, talesperson för Vietnams utrikesministerium, och fortsatte:

– Vi vill att Doan Thi Huong ska behandlas rättvist och objektivt och dessutom friges.

Den 13 februari 2017 registrerade övervakningskameror på Kuala Lumpurs flygplats i Malaysia hur två kvinnor kastade sig över Kim Jong-Nam. En av dem smetade vad som senare kom att bekräftas som nervgiftet VX över hans ansikte.

Siti Aisyah och Doan Thi Huong, som snabbt identifierades av malaysisk polis, har hela tiden nekat till anklagelserna. De hävdar att de lurats av nordkoreanska agenter att utföra attacken, som de trodde var en del av ett skämtprogram likt dolda kameran.