TT-Utrikes

Rättegång mot "Terminatorn" avslutas

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Rättegången mot den förre kongolesiske krigsherren Bosco Ntaganda vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag går in i sin avslutande fas på tisdagen. Den väntas pågå i tre dagar. Ntaganda står åtalad för 13 fall av krigsbrott och fem fall av brott mot mänskligheten.(TT)

Ntaganda står åtalad för 13 fall av krigsbrott och fem fall av brott mot mänskligheten. Brotten, däribland mord, våldtäkt, utnyttjande av barnsoldater och sexuellt slaveri, ska ha begåtts i Kongo-Kinshasa 2002-2003.

Enligt åklagaren spelade exgeneralen, som även kallades "The Terminator" (Utrotaren), en central roll i attacker mot civila i den mineralrika nordöstra provinsen Ituri. En konflikt som tros ha krävt omkring 60 000 dödsoffer.

Ntaganda var den förste ICC-misstänkte att frivilligt överlämna sig då han vandrade in på USA:s ambassad i Rwanda 2013. Han hade då varit efterlyst i sju år.

Utgången av rättegången kommer att följas med stort intresse då Kongo-Kinshasas tidigare vicepresident Jean-Pierre Bemba, som 2016 dömdes till 18 års fängelse av ICC för brott mot mänskligheten, i juni i år frikändes av samma domstols appellationsenhet.

Däremot avtjänar Thomas Lubanga, befälhavare i samma milisgrupp som Ntaganda ingick i, ett 14-årigt straff för att ha kidnappat barn och tvingat in dem i milisen. Han dömdes 2012 av ICC.

Veckans domstolsförhandling inleds på tisdagen och pågår i två dagar. Efter det kan det ta månader, eller till och med år, innan domstolen avkunnar sin dom.