TT-Utrikes

Regeringen: Separatister mördar i Kamerun

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Engelskspråkiga separatister i de sydvästra och nordvästra regionerna i Kamerun har sedan i slutet av förra året dödat 74 soldater och 7 poliser, enligt en regeringsrapport.(TT)

Engelskspråkiga separatister i de sydvästra och nordvästra regionerna i Kamerun har sedan i slutet av förra året dödat 74 soldater och 7 poliser, enligt en regeringsrapport. Dessutom har separatisterna tagit livet av över 100 civila under de senaste 12 månaderna och satt eld på 120 skolor, enligt rapporten.

Den kommer samtidigt som regeringen kritiseras internationellt för hårda metoder vid tillslag i områdena. Enligt Amnesty international har regeringssoldater sedan slutet av 2017 gjort sig skyldiga till "utomrättsliga dödanden, förstörelse av privat egendom, godtyckliga gripanden och tortyr". Enligt regeringen och president Paul Biya är detta en del av en kampanj av "grova lögner" med målet att destabilisera landet.

Den engelskspråkiga minoriteten utgör ungefär en femtedel av den totalt ungefär 22 miljoner människor stora befolkningen i Kamerun.