TT-Utrikes

Så tas de räddade pojkarna om hand

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Vårdpersonal har väntat utanför grottan, och sjukhuset har genrepat. Pojkarna som räddas ur Tham Luang-grottan tas om hand enligt en minutiös plan. De thailändska myndigheterna har strukturerat upp mottagandet i flera led, rapporterar Bangkok Post.(TT)

De thailändska myndigheterna har strukturerat upp mottagandet i flera led, rapporterar Bangkok Post.

Läkargrupper står redo vid grottans öppning - en för var och en av pojkarna och deras fotbollstränare - för att göra en första hälsokontroll. De ser över andning, kroppstemperatur och säkerställer att ingen drabbats av en lunginfektion som kan orsakas av till exempel fladdermusspillning i grottmiljö.

Lika många ambulanser står redo att sedan föra dem till helikoptrar som står på två för tillfället monterade landningsplattor. De ska flyga alla till nya ambulanser som står uppskattningsvis sju till tio minuter bort, som sedan kör dem till ett sjukhus en kilometer bort.

– Vi har förberett oss och genomfört repetitionsövningar, säger den lokala vårdchefen Thongchai Lertwilairattanapong till thailändska medier.

Först efter 48 timmar på sjukhuset kommer de räddade få träffa sina anhöriga, om allt är okej. Då kan de också skrivas ut inom fem dagar.

Vård finns också till hands för räddningspersonal och dykare.

– Utöver fladdermöss finns det också myggor och olika insekter i grottan. De kan sprida sjukdomar, säger chefen för sjukhusets infektionscentrum, Thiravat Hemachudha, till Bangkok Post.

Runt sjukhuset har myndigheterna upprättat en radie på en kilometer som medier förbjuds att träda inom. Sjukhusets fönster har därtill täckts över för att undvika insyn.