TT-Utrikes

Salt bett på baguetten

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Nu rycker det i den franska baguetten. En utredning har kommit fram till att det älskade brödet innehåller för mycket salt, och nu har det dykt upp hot om en fransk saltskatt.(TT)

Nu rycker det i den franska baguetten. En utredning har kommit fram till att det älskade brödet innehåller för mycket salt, och nu har det dykt upp hot om en fransk saltskatt.

Efter månader av utredning om fransmännens alltför höga intag av salt har en parlamentarisk kommitté kommit fram till att landet inte har sänkt sina gränser för salthalten i bröd, detta trots att landet redan 2002 lovade att sänka halten till 18 gram per kilo mjöl.

Enligt utredningen är det dagliga intaget av salt dubbelt så högt som världshälsoorganisationen WHO:s rekommendation. Kommittén hotar därför med ett förslag om att införa en saltskatt, liknande den skatt på socker i läsk landet redan har infört.

– Det är ett stort folkhälsoproblem. Frivilliga överenskommelser hjälper inte och det är dags att införa bindande avtal, säger Loïc Prud'homme, parlamentsledamot och en av medlemmarna i kommittén, till Reuters.