Annons
Nyheter

Segerviss Assad blickar mot norra Syrien

Efter att ha tagit tillbaka kontrollen över stora delar av Syrien har Bashar al-Assad siktet inställt på Idlib - en tätbefolkad provins i nordväst som delar gräns med rebellernas allierade Turkiet. Sent på fredagen flög bombplan mot området.(TT)
Publicerad 10 augusti 2018

Minst 30 civila uppges ha mist livet i attackerna, som beskrivs som de hårdaste mot de rebellhållna områdena i norr på flera månader. Flygräder med tunnbomber ska ha riktats mot Idlib och intilliggande Aleppo, enligt Storbritannienbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Framryckningen ska ses mot bakgrund av att president Bashar al-Assads framgångar ökat markant det senaste året. Med rysk och iransk hjälp har regimen segrat över rebellerna i närheten av Damaskus och i Homs. Och på bara några veckor föll motståndet i sydvästra Syrien.

Annons

Den väpnade oppositionen utgör inte längre något militärt hot mot al-Assads styre. I början av förra året kontrollerade regeringsstyrkorna bara 17 procent av territoriet, att jämföra med nära två tredjedelar i dag, enligt nyhetsbyrån AFP.

Viktig motorväg

Men fortfarande är nästan hela norra och stora delar av östra Syrien bortom al-Assads händer. Presidenten har lovat att han ska ta tillbaka hela Syrien och flaggade nyligen för att Idlib står på tur. Genom provinsen löper motorvägen M5, som knyter samman Aleppo i norr med huvudstaden Damaskus, för att sedan fortsätta söderut till Jordanien. Det är en väg som alla vill kontrollera.

””

Fram tills nu har Idlib fungerat som tillflyktsort för oppositionella syrier. När de antistatliga enklaverna fallit en efter en har de överlevande fått valet att borda en av de gröna bussarna för slutstation Idlib eller stanna kvar i regeringskontrollerat område. Många regimkritiker har valt Idlib av rädsla för repressalier för att de har höjt sina röster mot al-Assads styre.

””

"I kläm"

Omkring hälften av Idlibs över 2,5 miljoner invånare består numera av människor som har flytt andra delar av Syrien. Därtill finns här en rad regeringsfientliga miliser, som ofta har vänt sig mot varandra och gjort sig skyldiga till brott mot civila. Omkring 60 procent av provinsen kontrolleras av Hayat Tahrir al-Sham, en grupp ledd av al-Qaidas tidigare syriska gren.

””

Humanitära organisationer har varnat för att en offensiv mot det tätbefolkade Idlib skulle kunna leda till en katastrof och driva stora delar av befolkningen mot den turkiska gränsen. Det får varningsklockor att ringa i Turkiet, som redan har tagit emot 3,5 miljoner syriska flyktingar och håller gränsen stängd.

Ankara bromsar

Den turkiske presidenten Recep Tayyips Erdogans syn på nordvästra Syrien utgör ett av de största hindren för Bashar al-Assads planer. Ankara har soldater i Idlib och Erdogan har varit tydlig med att Turkiet inte kommer att acceptera någon offensiv. Regimens allierade i Moskva och Teheran har också signalerat ovilja mot en insats i närtid. Utan deras godkännande är det osannolikt att al-Assad kan gå vidare - men trots det uppger FN att man förbereder sig för strider.

Ovissheten slår hårt mot den redan hårt prövade civilbefolkningen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons