TT-Utrikes

Sessions lovar snabbt besked om Clintongranskning

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA:s justitieminister Jeff Sessions säger att hans departement kommer att snabbutreda frågan om att tillsätta en särskild åklagare för att granska Clintonfamiljens stiftelse och Hillary Clintons mejlhantering.(TT)

Beskedet som gavs under en utfrågning i representanthusets justitieutskott kritiserades av demokrater som ansåg att det skulle innebära slutet för justitiedepartementets roll som en oberoende utredare.

Kritiker ser hotet om granskning mot paret Clinton som ett försök av Trumpadministrationen att avleda uppmärksamhet från den pågående utredningen om kontakter mellan Donald Trumps valkampanj och Ryssland förra året. Donald Trump har upprepade gånger uppmanat Sessions att utreda Hillary Clinton.

I ett brev till utskottet som tidningen The New York Times publicerade i går säger justitiedepartement att utredning pågår om att utse en särskild åklagare för att granska anklagelser om ett möjligt samband mellan donationer till familjen Clintons stiftelse och Obamaregeringens försäljning av uranföretaget Uranium One till Ryssland 2010.

I brevet sägs också att departementet ser över hur den federala polisen FBI hanterade utredningen av Hillary Clintons mejlhantering när hon var utrikesminister.

Under förhöret fick Sessions frågan från utskottets ordförande Robert Goodlatte om han kan garantera att dessa överväganden hanteras snabbt och rättvist.

– Ja, herr ordförande, och du kan vara säker på att det kommer att ske utan politiskt hänsynstagande, och att de kommer att ske korrekt och snabbt, svarade justitieministern.