TT-Utrikes

Inget genombrott om Kosovo

TT-Utrikes Artikeln publicerades

EU får hoppas vidare på ett genombrott i relationerna mellan Serbien och Kosovo. Fredagens presidentsamtal i Bryssel slutade i pessimism och nya hårda ord.(TT)

Det är dags för en lösning på den långvariga konflikten, hoppades EU:s utrikeschef Federica Mogherini inför mötet med Serbiens Aleksandar Vucic och Kosovos Hashim Thaci.

Filmklippen från förmiddagens ankomster visade dock framför allt en rejält allvarlig Vucic i samtal med Mogherini. Och enligt den serbiska regeringens särskilde Kosovo-chef, Marko Djuric, ska presidenten därefter ha vägrat att tala direkt med kollegan från Kosovo.

– På grund av alla bedrägerier, hot och lögner från kosovoalbanerna, förklarade Djuric för den serbiska nyhetsbyrån Tanjug, enligt österrikiska APA.

Inställd resa?

I ett uttalande från Mogherini konstaterades efteråt att "svårigheter återstår".

"Jag höll flera samtalsomgångar med båda om alla frågor på bordet. Jag litar på deras engagemang i att fortsätta processen och nå en juridiskt bindande uppgörelse om normalisering av sina relationer inom de kommande månaderna", skrev utrikeschefen.

"Jag kommer att i Bryssel hålla nästa omgång av högnivådialogen inför ministerveckan i FN:s generalförsamling i hopp om att få de två sidorna att tillsammans avancera kring innehållet i uppgörelsen", berättade Mogherini.

Enligt Marko Djuric är det samtidigt oklart om president Vucic kommer att åka till de serbdominerade delarna av norra Kosovo på söndag som planerat.

– Presidenten kommer inte att uttala sig till folket förrän i kväll och har ännu inte bestämt sig om han tänker ställa in sin resa till Kosovo, sade Djuric enligt serbiska nyhetssajten B92.

Skepsis om landbyte

Samtalen inom den EU-ledda "dialogen" i Bryssel var de första sedan Thaci och Vucic för två veckor sedan öppet talade om gränsändringar och markbyte som en tänkbar lösning. Oron och skepsisen till det är dock stor bland många andra ledare och experter.

– Jag har alltid tyckt att det är en dålig lösning och det tycker jag fortfarande, säger exempelvis 82-årige österrikiske fredsförhandlarveteranen Albert Rohan till APA.