TT-Utrikes

Spionmisstänkt norrman i Moskva erkänner

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Norrmannen Frode Berg, som sitter häktad i Ryssland misstänkt för spionage, erkänner att han besökte landet på uppdrag av den norska underrättelsetjänsten. 62-åringen greps i Moskva i december och har tidigare hävdat att han blev lurad att ta emot dokument från en rysk man och gick i en fälla.(TT)

Norrmannen Frode Berg, som sitter häktad i Ryssland misstänkt för spionage, erkänner att han besökte landet på uppdrag av den norska underrättelsetjänsten.

62-åringen greps i Moskva i december och har tidigare hävdat att han blev lurad att ta emot dokument från en rysk man och gick i en fälla.

– Frode Berg har funderat länge på hur han skulle hantera situationen, bland annat för att han har känt lojalitet med norska myndigheter, och hoppats att de skulle ställa upp för honom. Berg önskar nu att hans sida av saken blir känd, säger hans advokat Brynjulf Risnes till norska Dagbladet.

Berg har också berättat för sina advokater om två norska män som han tagit emot uppdrag och kuvert av i Norge.

Den norska säkerhetstjänsten hänvisar till det norska utrikesdepartementet, som säger kort att de besöker Frode Berg i fängelset och närvarar vid hans kontakter med ryskt rättsväsende.