TT-Utrikes

Storseger för Kagame-sidan i Rwanda

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Rwandas styrande parti FPR har fått över 70 procent av rösterna i parlamentsvalet, enligt preliminära siffror från valmyndigheten som redovisas av The New Times och andra medier i Kigali. Partierna PL och PSD, som stöder president Paul Kagame, ser ut att ha fått ytterligare 15 procent av rösterna.(TT)

Rwandas styrande parti FPR har fått över 70 procent av rösterna i parlamentsvalet, enligt preliminära siffror från valmyndigheten som redovisas av The New Times och andra medier i Kigali.

Partierna PL och PSD, som stöder president Paul Kagame, ser ut att ha fått ytterligare 15 procent av rösterna. Det miljöparti som ses som den enda riktiga oppositionen, DGPR, ligger nära gränsen för att få mandat i parlamentets underhus, 5 procent.

Landets nuvarande styre har väckt respekt för sin roll i att sätta stopp för våldet efter folkmordet 1994 och för landets sedermera goda ekonomi - men är kritiserat för allt auktoritärare tendenser.

Fler män än kvinnor föll offer för folkmordet, och sedan dess är Rwanda omtalat för många kvinnor i politiken. I det avgående underhuset är 24 av de 80 platserna vikta för kvinnor, och totalt är nästan två av tre ledamöter kvinnor - högst andel i världen.