TT-Utrikes

Sydsudan varnas för brott mot vapenvilan

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA, Storbritannien och Norge uppmanar parterna i konflikten i Sydsudan att sluta bryta mot vapenvilan som undertecknades i december, enligt ländernas gemensamma representant i Sydsudans huvudstad Juba. Minst fem överträdelser har rapporterats, som skylls på båda sidor.(TT)

USA, Storbritannien och Norge uppmanar parterna i konflikten i Sydsudan att sluta bryta mot vapenvilan som undertecknades i december, enligt ländernas gemensamma representant i Sydsudans huvudstad Juba. Minst fem överträdelser har rapporterats, som skylls på båda sidor. Varken regeringsarmén eller rebellerna har kommenterat uppmaningen.

Ländertrion har hotat att införa sanktioner mot enstaka individer eller grupper som gör sig skyldiga till överträdelser av vapenvilan. De tre länderna stödde fredsfördraget från 2005 som ledde till Sydsudans självständighet från Sudan.

Eldupphöret är det senaste försöket att få ett slut på det fyra år långa inbördeskriget som rasat i Sydsudan, mestadels utefter etniska skiljelinjer. En tredjedel av befolkningen har tvingats fly sina hem på grund av striderna.