TT-Utrikes

Tårgas mot Makedonprotester inför Tsipras tal

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Greklands premiärminister Alexis Tsipras fokuserade på landets ekonomiska återhämtning i ett tal på lördagskvällen. Men timmarna innan hade kravallpolis skjutit tårgas mot upprorsmakare som protesterade mot avtalet med Makedonien.(TT)

– Vi vet att vi har styrkan och kunskapen att möta, planera och genomföra vårt lands återfödelse, sade den grekiske premiärministern i sitt anförande som hölls under en mässa i Thessaloniki i landets norra del.

– Den grekiska ekonomin har stabiliserats nu . . .  vi är ett normalt land nu, fortsatte han.

Långvarig konflikt

I slutet av förra månaden upphörde landets tredje och sista stödprogram efter flera år av impopulära åtstramningsåtgärder.

Men många av de tusentals greker som var på plats i staden inför premiärministerns tal var inte i första hand intresserade av ekonomin. De var där för att protestera mot den överenskommelse som Grekland har träffat med grannlandet Makedonien om namnet Makedonien.

Thessaloniki är provinshuvudstad i den grekiska regionen Makedonien.

Namnkonflikten med Grekland har pågått sedan Makedonien bildades 1991 Makedonien var namnet på det antika, grekiska kungadöme som leddes av Alexander den Store, baserat främst i ett område som i dag ligger på grekiskt territorium.

Folkomröstning inom kort

Konflikten har hittills hindrat Makedonien att söka medlemskap i bland annat försvarsalliansen Nato och i EU. Sedan landet togs upp i FN 1993 har det formellt kallats för Före detta jugoslaviska republiken Makedonien (Fyrom).

Men i juni i år kom de båda länderna ledare överens om att det nordligaste landet ska heta Nordmakedonien. För att överenskommelsen ska kunna träda i kraft har det varit nödvändigt att den godkänns av både ländernas parlament, samt genom en folkomröstning i landet Makedonien. Denna folkomröstning ska äga rum den 30 september.