TT-Utrikes

Tio soldater dömda för hotellattack

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Tio soldater har dömts till fängelse för att ha mördat en sydsudanesisk journalist och våldtagit fem utländska hjälparbetare vid en attack mot ett hotell i Juba 2016. Attacken skedde efter att trupper lojala med president Salva Kiir vunnit ett slag i staden.(TT)

Tio soldater har dömts till fängelse för att ha mördat en sydsudanesisk journalist och våldtagit fem utländska hjälparbetare vid en attack mot ett hotell i Juba 2016.

Attacken skedde efter att trupper lojala med president Salva Kiir vunnit ett slag i staden. Mellan 50 och 100 soldater begav sig då till hotellet där de, enligt vittesuppgifter, plundrade, dödade en journalist, våldtog fem kvinnliga hjälparbetare och sköt en amerikan i benet.

Attacken är en av de allvarligaste mot utländsk personal sedan inbördeskriget i Sydsudan bröt ut 2013, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Soldaterna döms till mellan sju år och livstids fängelse. Militärdomstolen slog även fast att den Sydsudanesiska regeringen ska betala 4 000 dollar i skadestånd till varje våldtäktsoffer och även ersätta den mördade journalistens släktingar.

Domen ses som ett prov på president Salva Kiirs regerings vilja att utreda krigsbrott begångna av sydsudanesiska trupper.