TT-Utrikes

Trump: Nordkorea viktigare än handel

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Donald Trump tycks vara beredd att släppa kraven mot Kina i utbyte mot hjälp i Nordkoreakrisen. - Nordkorea är kanske viktigare än handel, säger han i en intervju med CBS "Face the nation". Som vanligt är Trumps uttalande svårtolkat.(TT)

Som vanligt är Trumps uttalande svårtolkat. Hans många motstridiga utrikespolitiska uttalanden har väckt förvirring i omvärlden. Inte minst när han under den pågående Nordkoreakrisen kovände om det av Kina kritiserade amerikanska robotförsvarssystem som byggs upp i Sydkorea, och krävde att det skulle bekostas av Seoul. Något som sedan tillbakavisades av hans nationella säkerhetsrådgivare.

– Ibland är det viktigt att betrakta vad presidenten gör snarare än vad han säger, konstaterar den republikanske senatorn John McCain för CNN i en rekommendation till USA:s allierade.

"Miljontals döda"

McCains tips kommer samma dag som Trump, i en intervju med CBS "Face the nation", tycks släppa kraven på bättre amerikanska villkor i handeln med Kina.

– Handel är väldigt viktigt, säger Trump och tillägger:

– Men omfattande krigföring där miljontals, potentiellt miljontals människor dödas?

– Om Kina kan hjälpa oss med Nordkorea och kan lösa det problemet, då är det värt att sluta ett avtal som inte är så bra för USA. . . inte sant?

Problem för Kina

Trump hintar också om varför den ganska hårda retoriken mot Kina lagts åt sidan. Han har tidigare anklagat Kina för att manipulera sin valuta.

– Kan du föreställa dig att jag skulle säga, "Jo, förresten, hur går det med Nordkorea? För övrigt kommer vi att tillkännage att ni är en valutamanipulatör i morgon".

Att Kina nu axlat en osedvanligt tung roll i försöken att pressa kärnvapendiktaturen Nordkorea att rusta ned handlar dock inte bara om förhandlingar, enligt Trump.

– Jag är övertygad om att president Xi (Jinping) arbetar med att försöka lösa ett problem som är väldigt stort för Kina också.