TT-Utrikes

Trump överraskar med hårdare vapenkrav

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Donald Trump överraskar genom att uttrycka sig positivt kring förslag på vapenrestriktioner, som går längre än vad hans republikanska parti brukar gilla. - Vi kan inte vänta och spela spel och så blir inget gjort, säger den amerikanske presidenten.(TT)

Vita huset väntas presentera en lista med åtgärder, som kan komma redan under torsdagen.

– Vi måste göra något åt det. Vi måste agera, sade Trump vid ett tv-sänt möte med politiker från båda partier.

Bland förslagen som Trump verkade positiv till fanns bland annat hårdare krav på bakgrundskontroller, begränsningar för människor med psykiska problem att köpa vapen och en höjd åldersgräns för försäljning av vissa vapen till 21. För första gången uttryckte Trump också stöd för en federal lag som skulle göra det möjligt för polisen att beslagta vapen som anses farliga, utan domstolsbeslut.

– Ta vapnet först och gå sedan till domstolen. För det tar så lång tid att gå via domstolen, sade Trump.

Inte rädd

Trump var under valrörelsen en ivrare för generösa vapenlagar, men skolskjutningar, exempelvis den i Florida för två veckor sedan där 17 människor dödades, har lett till högljudda krav på åtgärder och restriktioner.

Men den mäktiga vapenlobbyn NRA, känd för att kunna mobilisera många väljare som vill skydda rätten att bära vapen, tror i stället på att öka säkerheten i skolorna. Det har också lyfts kritik om att en höjd åldersgräns kan drabba jakt- och sportskytteintresserade unga amerikaner. Men Trump säger sig inte vara rädd för NRA, även om han säger sig gilla dem.

– De har stor makt över er. De har mindre makt över mig, jag behöver den inte.

Överraskad demokrat

En av dem som förvånades av Trumps förslag var den demokratiske senatorn Chris Murphy.

– Han överraskade mig. Han stödde väldigt kraftigt och väldigt tydligt omfattande bakgrundskontroller och höjda åldersgränser på halvautomatiska karbiner, säger han till nyhetsbyrån AFP.