TT-Utrikes

FBI-chefen: Moskvakontakter utreds

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En eventuell koppling mellan Moskva och president Donald Trumps kampanjteam är under utredning, bekräftar FBI-chefen James Comey i en utfrågning i representanthusets underrättelseutskott.(TT)

– På grund av att det är en pågående utredning och att den är sekretessbelagd kan jag inte säga mer om vad vi gör och vems uppträdande vi undersöker, säger Comey.

I utredningen ingår bland annat om det har funnits koordination och kontakter mellan personer inom Trump-kampanjen och Moskva samt möjliga försök av den ryska regeringen att påverka presidentvalet i fjol, enligt Comey.

Comey och Mike Rogers, chefen för underrättelseorganet NSA, var inbjudna av representanthusets underrättelseutskott. Liksom flera underrättelseorgan och dess systerutskott i senaten utreder det bland annat huruvida ryska aktörer försökte påverka utgången av höstens presidentval i USA samt eventuella rysskopplingar hos Trumps stab.

"Inga bevis"

Den högst uppsatte demokraten i utskottet, Adam Schiff, säger till tv-kanalen NBC att han hoppas på information om vad som motiverar Ryssland och vad amerikaner behöver hålla ögonen öppna för i framtiden - samt att punkt sätts för Trumps påstående om att han avlyssnades på order av Barack Obama.

Enligt utskottets republikanske ordförande Devin Nunes har inte någon telefonavlyssning skett i Trump Tower. Andra eventuella former av övervakning av Donald Trump eller hans förtrogna har dock ännu inte uteslutits, enligt Nunes, skriver nyhetsbyrån AP på Twitter.

På frågan om Obama utan särskilda domstolsgodkännanden skulle kunna beordra avlyssning av amerikanska medborgare svarar James Comey:

– Ingen president kan det.

Står fast

Det var för drygt två veckor sedan som presidenten via Twitter påstod att dåvarande presidenten Obama beordrade avlyssning av honom i Trump Tower under valrörelsen.

Det häpnadsväckande utspelet väckte starka reaktioner. Inga bevis har lagts fram och såväl republikaner som demokrater och högt uppsatta underrättelsechefer har tagit avstånd från det.

– Jag har ingen information som stödjer dessa tweetar, och vi har tittat djupt i vår organisation, svarar Comey under utfrågningen på frågan om något hittats som stödjer Trumps påstående om att han avlyssnats på order av Barack Obama.

NSA-chefen Mike Rogers får frågan om han bett det brittiska underrättelseorganet GCHQ hjälpa USA avlyssna Trump - ett påstående Vita husets presstalesperson Sean Spicer återupprepat.

– Nej, sir. Inte heller skulle jag göra det, svarade Rogers.

På den demokratiska senatorn Adam Schiffs fråga om detta skulle ha varit mot amerikansk lag svarade Rogers:

– Ja, sir.